filipijnen kosten

De Filipijnen: kosten van het leven

Je hebt het wellicht al gehoord: zaken in de Filipijnen kosten een pak minder dan bij ons.

En dat klopt! Als je verhuist naar de Filipijnen en je daar je maandelijkse kosten eens optelt, zal je merken dat je een heel pak minder moet uitgeven dan in Nederland of België.

Maar hoeveel is dat nu precies? Hoeveel kost het om in de Filipijnen te leven?

In dit artikel geef ik je concrete gegevens gebaseerd op mijn leven hier in augustus 2022.

Algemene kosten van het levensonderhoud

De Filipijnen liggen in Zuidoost Azië, een regio die bekend staat om de lage kosten van het levensonderhoud.

Net als landen zoals Thailand, Vietnam en Indonesië gaat je euro een heel pak langer mee dan in het Westen – en al zeker nu de inflatie daar 10%+ bedraagt!

Volgens cijfers van Numbeo liggen de gemiddelde kosten voor één persoon per maand rond de 473 euro, plus nog eens 265 euro voor de huur (voor een appartement met 1 slaapkamer).

Concreet komt dat dus neer op 738 euro per maand, een heel pak lager dan in Nederland en België, waar je voor die prijs amper je huur zou kunnen betalen.

Natuurlijk hangt die 738 euro ook volledig af van waar je precies gaat wonen en waar je geld aan spendeert.

Als je in Metro Manila in een luxueus penthouse gaat wonen en elke dag een hoertje of 3 laat langskomen, zal je met 2000 euro per maand niet voldoende hebben … maar als je in dezelfde stad in een minder dure wijk gaat wonen en geen gekke uitgaves hebt, zal je met 1000 euro zonder problemen toekomen, zelfs als je ook voor je vriendin betaalt.

Wil je trouwens een Filipijnse vriendin vinden, dan kan ik je daarbij helpen! Bezoek de pagina Serenity Dating om hier meer over te leren.

Als je in een andere grote stad gaat wonen, zoals bijvoorbeeld Cebu of Davao (waar ik vertoef), zullen die kosten nog lager worden.

Ik geef je concrete gegevens uit mijn leven in de volgende sectie.

En als je ergens op het platteland in een dorpje of een kleine stad gaat wonen, dan betaal je echt belachelijk weinig om te leven, vaak minder dan 600 euro per maand.

Kortom, elke Belg of Nederlander die een pensioen krijgt, of die gewoon genoeg spaargeld heeft of een online zaak of bron van inkomen, die kan in de Filipijnen een erg goed leven leiden – veel beter dan in het Westen.

Een ander aspect dat ik zeker moet aanhalen is inflatie – sinds COVID 19 zijn dingen in de Filipijnen echt een pak duurder geworden, in sommige gevallen zelfs 50% meer.

Dus de cijfers die ik je gaf en zal geven zijn de duurdere versie van wat het oorspronkelijk was – en nog steeds is het enorm betaalbaar.

Mijn persoonlijke kosten

Hopelijk is het nu duidelijk hoeveel de Filipijnen kosten in het algemeen – niet heel veel.

Ik woon in Davao City, en ik voorzie in het onderhoud van mijzelf, mijn vriendin en twee jonge kinderen.

Mijn maandelijkse kosten (inclusief alle normale en courante zaken) liggen rond de 1000 euro.

We leven in een aangenaam appartement in een beveiligd complex met zwembad en gym, in één van de beste streken van de stad – op wandelafstand van meerdere supermarkten, ziekenhuizen, restaurants, en alles wat we nodig hebben.

Komen we iets tekort? Bijlange niet, we leven hier beter dan de meerderheid van de bevolking, we eten alles wat we willen, plannen trips wanneer en waar we wensen, en leiden echt een goed leven.  

Zou ik dat in België of Nederland kunnen doen met dat budget zonder hulp van de overheid? Zeker niet.

Maar in de Filipijnen is dat niet alleen geen probleem, ik zit ook vrij ruim in dat budget – wat betekent dat ik makkelijk geld zou kunnen besparen door wat in de uitgaven te snoeien, met een minimaal verlies aan comfort.

Kortom, ik had veel redenen om naar de Filipijnen te verhuizen, maar de lage kosten zijn wellicht één van de belangrijkste factoren.

Wat zaken in de Filipijnen kosten

Laten we nu eens concreet kijken hoeveel ik exact betaal per maand en aan wat. Ik ga een gemiddelde wisselkoers van 57 Filipijnse peso voor 1 euro gebruiken, en geef je beide cijfers:

 • Huur: PHP 22.500 (€395)
 • Elektriciteit + water + internet: PHP 6950 (€122)
 • Een taxirit naar het dichtstbijzijnde shopping center: PHP 60 (€1,05)
 • Groenten en fruit van de lokale markt, goed voor 2 weken voor 4 personen: PHP 3500 (€61)
 • Gym abonnement: PHP 1800 (€32)
 • Boodschappen (dit is een afgerond getal gebaseerd op het gemiddelde, en hier zit echt alles in, van vlees tot luiers voor een hele maand): PHP 20.000 (€351)

Even dieper ingaan op wat boodschappen:

 • Een dertigtal eieren: PHP 250 (€4,4)
 • Een kilo kipfilet: PHP 335 (€5,9)
 • Een liter melk: PHP 85 (€1,5)
 • 20 liter water (aan huis geleverd): PHP 50 (€0,9)
 • Een doos koekjes: PHP 115 (€2)
 • Een zak brood: PHP 79 (€1,4)
 • 24 rollen toiletpapier: PHP 340 (€6)
 • 25 kilogram rijst: PHP 1100 (€19,3)
 • Een kilo bevroren broccoli: PHP 179 (€3,1)
 • 1,3 kilogram rundsvlees: PHP 490 (€8,6)

Enkele andere kosten die soms voorvallen:

 • Bezoek aan de tandarts (controle + reinigen): PHP 1500 (€26)
 • Dokter (gewoon een controle, hangt af van wat voor soort dokter): PHP 600 (€10,5)
 • Nieuwe computer: PHP 35.000 (€614)
 • Dagje uit naar het strand met een boot: PHP 1200 (€21)

Zoals je kunt zien zijn de meeste zaken goedkoper in de Filipijnen, maar er zijn ook bepaalde dingen die duurder zijn – zoals kwalitatieve kaas, hesp, appels en brood.

Dingen die ze hier moeten importeren, met andere woorden.

Dat is een beetje aanpassen als je die dingen vaak en graag eet, en als ze je toch wil blijven eten is dat geen probleem, want over het algemeen zullen je kosten nog steeds lager liggen.

Kortom, in de Filipijnen kosten de meeste dingen een heel pak minder dan in het Westen, en zal je dus met hetzelfde budget een veel beter leven kunnen leiden.

Als je de eindjes aan elkaar moet knopen in België of Nederland, zal je merken dat je in de Filipijnen een heel stuk touw overhebt, dat je dan kan spenderen aan je “quality of life”.

Wil je de Filipijnen eens zorgeloos ontdekken? Bekijk dan zeker eens mijn Serenity Relocation Packages, waarmee ik voor een vaste prijs alles voor jou regel voor een verblijf van een maand.