Vervelende dingen die Filipinas doen

Een Filipijnse vriendin halen (of er meerdere tegelijk hebben) is iets dat ik elke man kan aanraden, ze hebben immers heel wat voordelen – maar ook wat nadelen, waar je rekening mee moet houden.

Voordat je volop in de Filipijnse datingwereld springt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, en vandaag geef ik je enkele vervelende dingen die een Filipijnse vriendin wellicht voor je voeten zal gooien.

Merk wel op dat de meeste van deze dingen zaken zijn die je bij vrouwen van over de hele wereld zal tegenkomen, maar in de Filipijnen komen ze soms nog sterker aan bod.

Problemen met afspraken

In de Filipijnen is er een uitdrukking “Filipino time”, wat er min of meer op neerkomt dat een afgesproken tijd nogal losjes zal worden geïnterpreteerd.

Zet je een date op om 9 uur, dan is de kans dat je Filipijnse schone daar staat om 9 uur echt klein.

Verwacht je aan minstens een kwartier te moeten wachten, soms langer.

Mij ergerde dit enorm mijn eerste paar maanden hier, want ik ben van mening dat afspraak afspraak is … maar de houding in dit hele land op bijna alle vlakken is “it’s good enough”.

In 9:30 is “good enough” voor een afspraak om 9 uur.

Het is hier warm, er was verkeer, er kwam een familielid net iets vragen, ze was in slaap gevallen, ze was het vergeten, noem het excuus op en ik heb het al gehoord.

Met hierover te zagen en vervelend te doen zal je niets bereiken behalve je kansen om haar kleren uit te doen later op de avond aanzienlijk verkleinen, dus neem het gewoon voor wat het is.

Jaren later ben ik nog steeds van de mening afspraak is afspraak, en ik hou me dus altijd aan een afgesproken uur, maar nu wel met de veronderstelling dat ik altijd een halfuurtje te vroeg ben.

Die tijd gebruik ik dan gewoon productief om een praatje te slaan met wat mensen in de buurt, Tagalog te oefenen, of wat te werken.

Het leven is veel te mooi en te kort om je druk te maken over dergelijke onzin!

Geld vragen

Jij bent een buitenlander, en wellicht ouder dan het meisje waarmee je uitgaat, dus ben je wellicht een pak rijker dan zij.

En dat is natuurlijk geen geheim.

Als ze in de problemen zit of geld nodig heeft voor iets, ben jij de logische eerste persoon aan wie ze dit zal vragen.

In tegenstelling tot het vorige punt heb ik hier wel een gigantisch probleem mee, en ik kan je verzekeren dat als je je meisje eenmaal geld geeft, je evengoed je bankkaart kan afstaan, want ze zal gegarandeerd om meer vragen zodra ze nog wat nodig heeft.

Dit is enorm vervelend, en ik kan je aanraden om zodra een meisje je om geld vraagt (en dit geen rechtlijnige transactie cash voor seks betreft), haar buiten te gooien en iemand anders te zoeken.

In haar eigen taal spreken

Hoewel Engels hier op een behoorlijk hoog niveau wordt gesproken (voor Azië) en de meeste Filipijnse meisjes je dus perfect kunnen aanspreken in die taal, kan het voorvallen dat ze in haar eigen taal begint te brabbelen.

Vaak is dit als je iets doet dat haar niet bevalt, en dan zal ze je subtiel wat zitten uitmaken of wat klagen in haar eigen taal.

Dit is irritant als je echt wil weten wat ze over jou zit te zeggen, maar iemand met genoeg zelfvertrouwen lacht dit gewoon weg.

Je kan ook gewoon iets in het Nederlands beginnen zeggen, en de rollen omdraaien.

Of – mijn aanpak – de lokale taal leren en er gewoon in antwoorden, tot grote ontsteltenis van het meisje. Hilarisch!

Hij en zij

In de Filipijnse taal is er geen onderscheid tussen “hij” en “zij”, beide worden vertaald als “siya”.

Je moet het een beetje uit de context kunnen afleiden, en dat kan soms erg vervelend worden als ze verhalen vertellen met meerdere personages van beide geslachten.

En dit zorgt er ook voor dat ze in het Engels vaak “she” en “he” door elkaar slaan.

  • “Maria went to the grocery store and he brought his bag”
  • “John is so sweet, she does everything for his family”

Ik ben nogal een grammar-nazi, dus dergelijke zaken irriteerden me nogal … maar nu verbeter ik ze zelfs niet meer.

Als het vrij duidelijk is wat ze bedoelen … fuck it, “it’s good enough”.

Zaken vragen voor de familie

Dit is een beetje het verlengde van het vorige punt “Geld vragen”.

Het kan ook voorvallen dat de familie van je vriendin haar benadert en haar om geld of hulp vraagt, goed wetende dat zij niets van inkomen heeft, en dat ze dit dus aan jou moet vragen.

Soms vragen ze het ook gewoon rechtstreeks, zoals “Ask your husband to send us money”.

Ik moet het ongetwijfeld niet zeggen, maar dergelijke onzin kan me echt gestolen worden.

Mijn vriendin heeft jaren geleden al geleerd dat ze met dit niet moet afkomen, en ze is haar familie steeds stricter beginnen afwijzen.

Plots verdwijnen

Laten we eindigen met een leuk weetje: soms kan je Filipijnse vriendin ook gewoon voor een paar dagen of weken verdwijnen, zonder veel uitleg, naar een regio waar er amper bereik is, om dan een tijdje later terug te komen en te doen alsof er niets is gebeurd.

Dit kan voor allerlei redenen voorvallen, maar meestal gaat het om gevallen waarbij ze plots naar haar geboortedorpje moet voor een feestje, een begrafenis, of (meer waarschijnlijk) een situatie waarbij ze haar familie moet gaan helpen.

Dit kan nogal bot en grof overkomen voor jou als je nog maar net aan het daten bent, maar je moet hier niet het ergste over denken.

Vaak denkt ze er gewoon niet te veel over na en beseft ze niet dat jij ongerust zal zijn.

Praat er gewoon over, en dan zal ze je zonder problemen beginnen informeren over deze situaties.