Talen in de Filipijnen

De meeste Filipino’s zijn polyglotten – ze spreken minstens 2 talen, en heel veel spreken er 4 of 5.

Dat is niet zo verwonderlijk als je even kijkt naar hun geschiedenis, en je ziet sporen van alle volkeren die hen hebben gekoloniseerd.

Momenteel zijn er minstens 120 talen in de Filipijnen, bij sommige classificaties zelfs bijna 190.

Dat is belachelijk veel!

De meeste zijn inheemse talen van de sectie Malayo-Polynesian (dus talen van de streken rond Maleisië en Polynesië), maar ook tal van varianten van het Spaans.

Sommige van die talen zijn dialecten, maar veel zijn echt verschillende talen, met grotere verschillen dan bijvoorbeeld tussen Frans en Spaans.

Officieel

De officiële taal is “Filipino”, een gestandaardiseerde versie van Tagalog, de meest gesproken taal in het land.

Engels is de tweede officiële taal, en wordt gebruikt door de overheid, bij bedrijven, op medicijnen, in wetenschappelijke doelen, en bij het onderwijs.

De Filipijnen hebben dan ook een erg hoge “English Proficiency” score, een grote reden waarom dit zo’n uitstekend land is om te gaan wonen voor buitenlanders.

Belangrijkste talen

Grof geschat zijn er 3 voorname talen in de Filipijnen:

  • Filipino

Gebaseerd op Tagalog, wat gesproken wordt door meer dan 22 miljoen miljoen mensen, voornamelijk in Luzon in het noorden.

Filipino is de voornaamste officiële Filipijnse taal, en is ook wat ik aan het leren ben.

Bekijk even de basisgids Tagalog voor een korte introductie!

  • Cebuano/Bisaya

De tweede grootste Filipijnse taal wordt gesproken door bijna 22 miljoen mensen, voornamelijk in de Visayas (nabij Cebu) en in Mindanao.

Hoewel het een andere taal is dan Tagalog, is het wel duidelijk dat deze verwant zijn aan elkaar, met meerdere woorden die overlappen en dergelijke.

Ik zou het vergelijken met Spaans en Italiaans – duidelijk verwant, maar ook duidelijk een andere taal.

  • Engels

Tot slot hebben we Engels, de 2e officiële taal in het land, en wellicht de taal die je het meeste zal gebruiken als je hierheen komt.

Iedereen in de Filipijnen leert Engels op school, dus de meeste mensen spreken dit op een basisniveau, met heel veel Filipino’s die het gewoon vlot spreken en waar je dus ook conversaties mee kan houden zonder problemen.

De Filipijnen hebben veel voordelen, maar het hoge niveau van Engels is zeker een van de belangrijkste, ten opzichte van landen zoals Vietnam of Thailand.

Tot slot moet ik ook nog vermelden dat er heel wat andere talen worden gesproken in dit land, zoals Chinees, Arabisch, Koreaans, Malay, Spaans, enzovoort.

Vooral Chinees is interessant, want er zijn veel scholen waar men tegenwoordig Chinees leert aan kinderen – geen slechte zaak om eerlijk te zijn, want voor hun toekomst is het zeker een goed idee om die taal te beheersen.

De Filipijnen is dus een mengelmoes van meer dan honderd verschillende talen, en één van de weinige landen waar je de drie grootste talen ter wereld (Spaans, Chinees en Engels) in dergelijke grote en belangrijke mate en vertegenwoordiging kan vinden.