bezienswaardigheden in Davao City

Zijn de Filipijnen veilig?

De Filipijnen hebben heel veel voordelen als bestemming om naar te verhuizen, zoals een goedkope levensstijl, vriendelijke inwoners (en erg ontvankelijke jonge vrouwen), mooi weer, prachtige natuur, enzovoort.

Maar als je eens online zoekt naar reisadvies over dit land, kom je al gauw op dergelijke zaken uit:

PHILIPPINES – Exercise a high degree of caution

Exercise a high degree of caution in the Philippines due to crime, terrorism, civil unrest and kidnapping.

Is er hier iets van aan? Zijn de Filipijnen veilig, of niet?

De negatieve kant

Het valt niet te ontkennen dat de Filipijnen als land problemen heeft.

Armoede, criminaliteit, infrastructuur, een belachelijke “oorlog tegen drugs”, religieuze aanhangers, enzovoort.

En ja, dat betekent ook dat het in bepaalde delen van het land niet veilig is.

Als buitenlander loop je een bestaand risico om ontvoerd, verwond of zelfs gedood te worden.

Dit geldt met name in:

  • De armste wijken in grote steden zoals Manila
  • De Sulu archipel (gans in het zuiden)
  • Het westen en bepaalde andere streken in Mindanao

Het is dus duidelijk dat vooral het zuiden van het land als onveilig wordt beschouwd, en in de regio’s rond Cotabato City en de provincies Maguindanao, North Cotabato, en Sultan Kudarat lopen er nog heel wat terroristen rond, en ontploffingen, ontvoeringen en dergelijke komen voor.

Voor zover ik weet is dit echt wel zo, en ik zou je dus ook aanraden om hier weg te blijven, maar …

Overroepen

De veiligheidswaarschuwingen over de Filipijnen zijn in veel gevallen nogal overroepen.

Zo heb ik gelezen dat buitenlandse overheidsdiensten aanraden om altijd aan de luchthaven opgewacht te worden of een officiële luchthaventaxi te gebruiken, dat je je reisplannen, paspoort en kredietkaarten bij vrienden moet laten, en dat je de gegevens van je nabestaanden in je paspoort moet vermelden.

Lichtjes overdreven denk ik zo.

Daarnaast las ik ook dat men je aanraadt om weg te blijven van grote demonstraties en betogingen, dat is immers illegaal en je kan gedeporteerd worden.

Maar … als je niet slim genoeg bent om als toerist je niet te moeien met betogingen in een ander land, dan verdien je het om gedeporteerd te worden.

Het is ook ironisch dat dergelijke waarschuwingen komen van overheidsdiensten van landen waar er een hogere terroristendreiging geldt dan hier, en met een hoger moordcijfer.

Persoonlijke ervaringen

Momenteel woon ik hier al meer dan 6 jaar, en heb ik alle grote landsdelen van de Filipijnen bezocht, meerdere luchthavens gebruikt, met de auto, bus, bestelwagen, brommer, en per boot gereisd, ook naar afgelegen streken.

Hoeveel problemen heb ik ervaren: 0.

Niets, nog nooit een probleem gehad.

Nu, ik kan gewoon geluk hebben gehad, maar ik heb ook nog nooit van een andere buitenlander hier gehoord dat ze in de problemen zijn gekomen.

Je kan natuurlijk wel lezen in de krant of op het internet over een buitenlander die is onthoofd of ontvoerd of iets dergelijks, maar vaak als je verder leest kan je ontdekken dat die dronken mensen begon lastig te vallen, of naar echt gevaarlijke streken is getrokken en daar geen voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.

Ik ga zeker niet ontkennen dat de Filipijnen gevaarlijk kunnen zijn … maar ik heb er nog nooit iets van gemerkt, en ik denk dat als je je gewoon met je eigen leven bemoeit, geen problemen opzoekt, gevaarlijke streken vermijdt, en vooral geen debiel bent, dat je hier niets te vrezen hebt.

Ik woon in Davao City, hoofdstad van Mindanao, en dit is paradoxaal genoeg de veiligste grote stad in het land, hoewel het door veel buitenlandse overheidsdiensten op hetzelfde niveau als Syrië wordt geplaatst.

Natuurlijk ben ik nog niet naar Syrië getrokken, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat het vergelijkbaar is.

En als je echt schrik hebt, ga dan gewoon ergens in de Bisayas wonen, doorgaans heel veilig, en nog mooi ook.

Zijn de Filipijnen veilig? Voor zover ik weet en heb ervaren, ja, mits je geen idioot bent en gewoon uit de onveilige streken wegblijft.