Condominiums kopen in de Filipijnen

Vastgoed aankopen in de Filipijnen is een uitstekend idee, want het is goedkoper dan in ons land, je kan er meer mee verdienen, en nog een aantal andere voordelen.

Maar als buitenlander kan je geen land of huizen aankopen hier, alleen maar condominiums als het project meer dan 60% in Filipijnse handen is.

Voor veel mensen lijkt dat op het eerste gezicht een nadeel, en langs de ene kant hebben ze gelijk.

Land aankopen ergens op een eiland en daar je eigen huis op kunnen bouwen lijkt idyllisch en een droom, maar je moet niet vergeten dat er heel wat zaken bij komen kijken.

Denk aan meerdere vormen van belastingen, vergunningen, dingen regelen met de lokale overheid, enzovoort.

Als je vastgoed wil aankopen enkel en alleen om er zelf in te gaan wonen, dan is het inderdaad een nadeel dat je geen land kan bezitten.

Maar als je vastgoed wil aankopen als investering, dan is een condominium naar mijn mening een betere optie.

Met een condominium bedoel ik een appartementje (doorgaans een studio of 1 tot 3 slaapkamers) dat onderdeel uitmaakt van een groot gebouw met een paar honderd van dergelijke condo’s in.

Waarom een condo een uitstekende investering is

Dat vastgoed aankopen in de Filipijnen een goed idee is staat vast, zoals ik al in een ander artikel heb besproken.

Het gaat nu voornamelijk over de vergelijking land + huis tegenover een condominium.

Hoewel een land + huis leuk lijkt om te hebben en om te wonen, zijn er een aantal nadelen die veel minder het geval zijn bij een condo.

Maar ook dit is niet wat we gaan bekijken, het gaat om land tegenover een condominium als investering.

  1. Een condominium is in de eerste plaats een veel makkelijkere investering. Je moet met minder regels en onzin rekening houden. Bij land zou je er nog een huis op moeten zetten als je het wil verhuren voor een inkomen – tenzij je landbouwgrond koopt en dit verpacht, uiteraard
  2. Steeds meer mensen gaan in de steden wonen (urbanisatie), en dus is er ook meer en meer nood aan kleinere woonplaatsen – condo’s, met andere woorden. Er is dus sowieso heel wat vraag naar
  3. Land kopen zou ergens in de provincies zijn, want in de steden ga je niet snel goede deals vinden. Wie gaat er dat land in de gaten houden, hoe ga jij bandieten stoppen van daar een kamp op te slaan, of andere ongure zaken te verrichten?
  4. Een condominium is zeer veilig. In bijna alle gevallen (99%+) zal je een condominium kopen in een omheind complex met 24/7 bewaking, camera’s, enzovoort
  5. Bij een condominium complex komen vaak andere voordelen kijken, zoals een gym en zwembad
  6. Algemene diensten zoals afvalophaling, postbezorging, water-, internet- en elektriciteitstoevoer worden doorgaans goed geregeld en je zal er amper last mee hebben

Kortom, hoewel je alleen maar in condominiums kan investeren als buitenlander in de Filipijnen, is dit bijlange geen nadeel – integendeel zelfs.

Tenzij je zelf ergens in de provincies wil gaan wonen op je eigen lapje grond en daar een huis op wil zetten, of wil investeren puur voor de appreciatie van de grond, is een condominium aankopen de beste optie.

Wil je hier zelf ook in beleggen, dan help ik je daar graag mee verder. Bekijk zeker Serenity Real Estate!