De voordelen van vastgoed in de Filipijnen

Vastgoed kopen in de Filipijnen is een prima idee, en ik ben hier persoonlijk al jaren mee bezig.

Via mijn dienst Serenity Real Estate geef ik jou als Belg of Nederlander de mogelijkheid om ook te investeren in vastgoed in de Filipijnen, zelfs vanuit je eigen land.

Als je hier meer informatie over wil, bekijk dan zeker eens Serenity Real Estate!

In dit artikel geef ik je 5 voordelen van investeren in vastgoed in de Filipijnen.

Diversificatie van je portfolio

Het geheim van succesvol beleggen als amateurbelegger is een uitgedacht portfolio dat gediversifieerd is zowel op het vlak van sectoren (dus fondsen, goud, cash, vastgoed etc) als op het vlak van geografie.

De reden hiervoor is dat je dan vrij veilig zit als er eens een probleem of crisis voorvalt in één van de sectoren of landen waarin je investeert.

De hoofdregel van beleggen is immers: verlies nooit geld.

Veel mensen begrijpen dit concept wel, maar ze passen het niet toe.

Of ze beleggen gewoon alles in een “divers” fonds via hun bank en denken dat ze daarmee veilig zitten (dit is op meerdere vlakken een lachwekkende notie), of ze kopen een tweede huis aan in hun buurt en zijn daar tevreden mee.

Om veilig te zitten, moet je zo divers mogelijk gaan, en dat betekent ook buiten je landsgrenzen kijken door bijvoorbeeld ETFs of fondsen aan te kopen in Latijn Amerika of Azië, of vastgoed aankopen in een ander land.

En de Filipijnen zijn hier een uitstekende keuze voor.

Vastgoed is goedkoop

Vastgoed in de Filipijnen is zonder twijfel heel wat goedkoper dan in onze landen.

Een gemiddeld huis of appartement zal je daar al snel €300.000 kosten.

In de Filipijnen kan je in bepaalde streken een huis kopen voor €10.000.

Nu, ik zou je niet aanraden om dat te doen – voor meerdere redenen, maar dit is ter illustratie.

Je kan als buitenlander (die niet getrouwd is met een Filipijnse) alleen investeren in condominiums.

Dat is langs de ene kant jammer, maar ik begrijp het wel – de overheid wil niet opgekocht worden door China.

Langs de andere kant is dit ook niet echt een probleem, want naar mijn ervaring is het niet alleen beter om te leven in een condo, het is ook beter om te verhuren en er zo een inkomen mee te verdienen.

Mijn studio’s hebben me ongeveer €45.000 per stuk gekost – dat is vrij duur voor dit land, maar ze liggen wel in één van de beste locaties van een opkomende stad en zijn sinds ik ze heb gekocht verdubbeld in waarde.

Wil je meer informatie over hoe goedkoop het leven in de Filipijnen is, lees dan zeker mijn artikel erover!

Degelijk rendement

Zoals ik reeds zei zijn mijn studio’s reeds verdubbeld in waarde, en die trend kan je zien doorheen de Filipijnen.

Ook de huurprijzen zijn omhoog gegaan, wat natuurlijk ideaal is als je vastgoed in de Filipijnen aankoopt met het doel om dit te verhuren voor een passief inkomen.

Op dit moment haal ik een rendement (rental yield) van ongeveer 6 tot 7% – NA de onkosten.

Uiteraard hangt dit sterk af van de locatie (welke stad, en waar in die stad), dus het is zeker mogelijk dat je een hoger rendement kan halen op bepaalde plaatsen.

In onze landen zal je vaak blij mogen zijn met de helft daarvan.

Het is dus geen manier om makkelijk snel geld te verdienen, maar op lange termijn is dit zeker wel het geval.

Een eigen plek onder de zon

Vastgoed aankopen in de Filipijnen om het te verhuren voor een inkomen is zeker een goed idee, en dat is ook de voornaamste reden waarom ik het gedaan heb – maar een niet te onderschatten bijkomend voordeel is dat je dan altijd een tweede verblijf hebt  in een tropisch oord.

Wil je op vakantie gaan, of wil je je ineenstortend Westers land eindelijk verlaten, dan heb je altijd een plek om heen te gaan.

Voor mij is het een grote bron van gemoedsrust om te weten dat, wat er ook gebeurt, ik altijd iets heb waar ik heen kan.

  • Verlies ik plots al mijn bronnen van inkomen, dan kan ik daar gratis gaan wonen.
  • Stort mijn huidige woonplaats in, dan verhuis ik gewoon naar mijn eigen stek.

En je moet niet denken dat dit verspild geld is als je gewoon in Nederland of België woont en slechts een paar weken per jaar hierheen trekt – tijdens de rest van het jaar kan je het gewoon verhuren via AirBnB.

West Europa wordt steeds duurder

Het zal je wellicht niet zijn ontgaan, maar het leven in onze landen wordt gevoelig duurder, maand na maand.

En dat was al het geval nog voor de torenhoge inflatie had toegeslagen!

Binnen een paar decennia zullen onze landen er heel wat anders uitzien dan nu, want het Westen is een regio die in elkaar aan het storten is.

Dat is een jammerlijk feit, maar als je naar de cijfers kijkt (geboortes, criminaliteit, migratie, economie etc) is het weldegelijk een onontkoombaar feit.

Als je investeert in een opkomende economie zoals die van de Filipijnen, heb je buiten de andere 4 grote voordelen, ook nog eens de kans om te genieten van hun opwaartse mars.

Zo, ik zou nog een tijdje kunnen doorgaan en de voordelen van de Filipijnen op zich op te sommen, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is zo.

Heb je zelf ook interesse om te investeren in vastgoed in de Filipijnen, bekijk dan zeker eens mijn dienst Serenity Real Estate!