Openbaar vervoer in de Filipijnen

Openbaar vervoer in de Filipijnen

Wanneer je naar een ander land wil verhuizen, komt de kwestie van vervoer al snel naar voren.

Moet je een auto aanschaffen of kan je met het openbaar vervoer overal heen?

En zo ja, hoe zit dat dan precies?

In veel grote steden zoals Shanghai of Tokyo heb je een uitstekend en efficiënt metrosysteem, wat echt fantastisch werkt en mensen vlot, tijdig en aan een lage kost over de hele stad kan vervoeren.

In andere landen zijn fietsen of brommers dan weer de manier om rond te komen, zoals bijvoorbeeldi n Vietnam.

Treinen en bussen zijn uiteraard ook een optie in veel landen, met vaak lange wachttijden, en die zijn erg vatbaar voor ongein zoals ongelukken, of – in onze landen – stakingen.

Allemaal hebben ze voor- en nadelen, maar persoonlijk ben ik een gigantische fan van de efficiënte metrosystemen die je in een metropool zoals Shanghai kan vinden.

Echt super, zelfs als buitenlander die geen Chinees kan lezen.

In de Filipijnen bestaat het openbaar vervoer voor het grootste deel uit bussen (voor lange-afstandsreizen, dus niet zoals bij ons binnen een stad), taxi’s (voornamelijk voor binnen een stad), en jeepneys.

What the fuck zijn jeepneys?

Als je nog nooit van een jeepney hebt gehoord, dan ben je nog nooit in de Filipijnen geweest.

Een jeepyney is een klein busje dat open is aan de achterkant, dat een bepaalde route doorheen een stad volgt, de hele dag door.

Ze zijn meestal overgebleven Amerikaanse legervoertuigen die werden aangepast.

Zo ziet dit eruit:

Openbaar vervoer in de Filipijnen

Als je ergens heen moet, stel je je gewoon aan de kant van de weg, en wacht je tot er een jeepney van jouw route aankomt.

Je steekt je hand uit, de jeepney stopt, jij springt erin, en weg zijn jullie.

Als je bijna op je locatie bent, sla je op het plafond of spreek je de chauffeur aan, en zeg je hem waar je af te zetten.

Het kost ongeveer 0,35 euro voor 1 ritje, wat het dus super goedkoop maakt, net als heel veel andere zaken in de Filipijnen.

Het nadeel is dat die jeepneys voortdurend stoppen, dat ze vrij klein zijn voor niet-Filipino’s (ik ben 1 meter 88 en het is vaak knellen), en dat het pokkewarm is.

Als je met een budget leeft, dan kan je niet mis gaan met jeepneys, maar als het je niet zo nauw steekt … dan kan je de volgende optie overwegen.

Taxi’s in de Filipijnen

Een Filipijnse taxi is een uitstekend alternatief als je in wat meer comfort naar je locatie wil geraken.

De auto’s hebben meestal airconditioning, en brengen je exact naar waar je wil.

Er rijden er echt VEEL rond in de grote steden, dus in veel gevallen zal je niet lang moeten wachten voordat je er eentje kan vinden.

De prijs hiervan valt ook goed mee, meestal begint de meter te lopen aan ongeveer 0,7-0,8 euro, en elke minuut komt er 0,04 euro bij, en 0,22 per kilometer.

Dit zijn de huidige cijfers in Davao, in Manila bijvoorbeeld is het iets duurder, en ook in Davao zullen de prijzen binnenkort omhoog gaan – veel te laat uiteraard, gezien de prijs van benzine verdubbeld is … maar kijk.

Persoonlijk wandel ik 3 van de 4 keren dat ik buiten ga naar waar ik moet gaan, omdat ik op een strategische locatie woon, op wandelafstand van bijna alles wat ik nodig hebt – gym, supermarkt, kapper, shoppingcenter, enzovoort.

En de andere keren neem ik gewoon een taxi.

Voor die paar euro ga ik het echt niet laten, en ja, ik zou jeepneys kunnen nemen en wat geld uitsparen, maar het is oncomfortabel voor iemand van mijn gestalte, en ik zweet al genoeg hier.

Maar wat als je nu naar een verdere locatie wil gaan, buiten je stad?

Bussen/busjes

De laatste grote categorie van openbaar vervoer in de Filipijnen zijn bussen of busjes.

Een bus kan je je wellicht wel voorstellen, het is niet eentje zoals die wij hebben in het openbaar vervoer, maar meer eentje waarmee wij op reis zouden gaan naar het buitenland, een niet-luxe touringcar.

Voor een paar euro kan je met dergelijke bussen naar wat verdere steden gaan, of zelfs steden die 8 uur verder liggen.

Vrij handig, goedkoop, en er zijn er ook met airconditioning.

Een andere optie is een busje, een bestelwagen zoals een Mercedes Vito waar er nogal waat modificaties werden uitgevoerd zodat er 15 Filipino’s in passen – ja, als sardienen in een blik.

Dergelijke busjes gaan vaak waar bussen niet gaan, dus naar de kleinere dorpjes.

Ik heb dit al een paar keer gedaan, en het is erg oncomfortabel, opnieuw wegens mijn gestalte.

Maar kijk, een paar uur niet comfortabel zitten is een prijs die ik maar al te graag betaal als ik daarmee meer van dit prachtige land kan ontdekken!

Wil je zelf ook wat van de Filipijnen ontdekken, bekijk dan zeker de Serenity Relocation Packages waarmee je een all-in verblijf naar Davao City kan boeken!