white privilege

White privilege

Als je onderzoek doet naar de Filipijnen, of naar Azië in het algemeen, kom je ongetwijfeld de term “white privilege” tegen.

In dit artikel leg ik deze term wat uit, en vertel ik je hoe dit zich uit in de Filipijnen.

Wat is white privilege?

White privilege komt neer op een hogere status en allerlei voordelen te ontvangen net omdat je een blanke bent, doorgaans in een land waar die zeldzaam zijn.

Een beetje het omgekeerde van de traditionele vorm van racisme.

Je wordt anders behandeld door de kleur van je huid, maar dan op positieve wijze – meestal toch.

Blank en wit zijn wordt in veel Aziatische landen immers geassocieerd met allerlei positieve dingen: je bent rijk(er), hebt een betere opleiding genoten, hebt al over de wereld gereisd, bezit een grotere penis, je gaat je vrouwen niet in elkaar slaan, je bent een betere partner, enzovoort.

Of die zaken nu waar zijn is niet het punt – veralgemeningen zijn nooit accuraat.

Het punt is dat deze zaken worden geassocieerd met blank zijn, in wat voor mate dan ook.

Dit is een vergelijkbare situatie met veel mensen in het Westen die er alles aan doen om een kleurtje op te doen, wat gezien wordt als een statussymbool want je kan het je veroorloven om op vakantie te gaan – of op zijn minst regelmatig een zonnebank bezoeken.

“We all want something else”:  bij ons is een kleurtje hebben exotisch, en zien we het als een hogere status (jij misschien niet, maar dat is wel de algemene tendens), en in de Filipijnen, waar iedereen een kleurtje heeft, is blank zijn exotisch.

Hoe uit white privilege zich?

Door deze vermeende hogere status in de ogen van veel mensen, kan je als blanke (man) van een aantal voordelen genieten, zeker in de Filipijnen.

Zo staan vrouwen veel meer open tot dates en seks met jou.

Langs de ene kant omdat je exotisch bent en omdat ze nog geen blanke hebben geneukt (of toch nog niet genoeg) en dat eens willen proberen, en langs de andere kant omdat ze denken dat jij rijker en een betere partner bent dan de gemiddelde Filipino en hen en hun eventuele kinderen een betere toekomst kan geven.

White privilege uit zich ook in de manier waarop bedrijven en andere dienstverleners jou behandelen.

Vaak krijg je als blanke een betere service dan lokale mensen krijgen, omdat ze een indruk willen maken op jou, ze weten dat jij de rekening kan betalen, en dat een blanke als klant hebben hen als zaak een hogere status geeft en dat ze daardoor dus meer klanten zullen aantrekken.

Je kan je ook uit allerlei situaties praten gewoon omdat je blank bent, situaties die voor een Filipino heel wat slechter zouden aflopen, zoals uitleggen aan de politie waarom je dronken met je brommer aan het rijden was – mits je vriendelijk en beleefd blijft.

Veel arme en laag-opgeleide mensen hebben hier zelden of nooit contact gehad met een buitenlander, dus als jij hen aanspreekt en goed behandelt zullen ze daar zeker in de wolken over zijn.

Dit is minder het geval in steden zoals Manila waar er heel veel buitenlanders zijn, en veel meer in bijvoorbeeld Davao City.

Hoever gaat white privilege?

White privilege in de Filipijnen gaat vrij ver, maar het geeft je zeker geen immuniteit.

Ja, je kan je sneller uit lastige situaties praten waar de gemiddelde Filipijn problemen mee zou hebben – als de politieagenten onder de indruk zijn van jou.

Als je echt iets fout doet, vlieg je de gevangenis in, waar je blanke kleur ook veel aandacht zal trekken, maar wellicht niet het soort dat je wil.

Ja, vrouwen gaan sneller seks hebben met jou, maar dat wil niet zeggen dat je er geen moeite in moet steken en hen niet moet verleiden of vriendelijk behandelen.

En weet je wat nog aantrekkelijker is en wat je nog populairder zal maken bij de meerderheid van de bevolking?

Een blanke man zijn die moeite neemt om hun cultuur te omarmen en de taal te leren.

Ik kan je verzekeren dat mijn “white privilege” verdubbeld is sinds ik mensen in hun eigen taal ben beginnen aanspreken, en dat ik overal waar ik kom nog vriendelijker behandeld wordt.

Mijn advies is dus: maak gebruik van je white privilege want je zal er een rijker leven door kunnen leiden in de Filipijnen, maar drijf de limieten ervan niet te ver, en doe moeite om je status nog te verhogen.

Wil je zelf de Filipijnen eens bezoeken maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnne? Bekijk dan zeker Serenity Relocation Packages, mijn dienst waarbij ik je volledig verder help van A tot Z.